Monday, March 2, 2009

laksam org bujang

first sekali, gambar atas ni bukan aku snap aku amik dalam net jer....hahaha pasal kau tak sempatnak tengok laksam tu siap aku dah blah ke tempat kerje...heheh kena jujur bab etika gambar nih...pagi nih aku beljar dari mertua aku buat laksam aku ingat kan payah...tak payah sangat....tapi aku belajar buat laksam simple...ada orang kata laksam ni laksa kelantan janji rupa dia cam gambar kat atas okey ah tu..


bahan bahan yang perlu di sediakan

untuk laksam
3cwn tpg beras
4cwn air suam
( ada setengah orang campur ngan tepung gandum...aku nyer simple jer)


untuk kuah:
Ikan(direbus,dibuang tulang) amik isi jer jangan amik tulang
Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
2 biji kelapa sedang di ambil santannya
Asam keping
Sdkt garam


sambal:
cili merah
belacan
garam
limau


Bahan ulam
timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)



Cara-cara

Campurkan 3cwn tpg beras & 4cwn air suam ( ada setengah orang campur ngan tepung gandum...aku nyer simple jer) lepas tu jadi ah cam gambar kat atas tuh Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.


letak tudung periuk di atas bekas kukusan..apa kukusan pun ok janji bleh kukus

tuang bancuhan tadi sket2 jangan tumpah bukan apa rugiii....

ratakan adunan agak agak tak limah dari acuan..aku suka bab nih

tutup dan kukus untuk beberapa minit

Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

untuk kuah:


Ikan(direbus,dibuang tulang) amik isi jer jangan amik tulang
Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
Santan (dalam dua biji kalo nak lemak lagi terpulanglah; tambah ah lagi santan)
Asam keping
Sdkt garam

cara memasak kuah:

kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat

sambal:

cili merah
belacan
garam
limau

Untuk membuat sambal:
cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau


Bahan ulam
timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)


hidangkan semua bahan yang telah di masak tadi ke atas meja...tadaaa...kalo ada bini tentu bini korang suprise..hahahah laki aku bleh masak...

Dimebag: Best gak memasak kalo free...mencanak aku kat dapur perati bini aku ngan mertua aku buat kerje saje je tanya ...tapi alih2 jadi aku plak kena try masak...ye lah kalo tak try man nak ingat ngan tahu ye dak?...heheh...rupa2 nya penat gak kerje org pmpuan kat dapur nih...patut la Allah bagi kaum ibu nih daya tahan yang tinggi..

9 comments:

SEekor NYAMUK said...

bess gak kalo dapat masak n makan..
hehee

aku selalu tolong mak aku masak..
rindu plakkk

dimebag said...

heheh tu la cam kita ni sebok...kerje kalo free nak gak masak...

SEekor NYAMUK said...

tapi cam sedap..mende laksam..
aku rase aku pernah makan kot...
kat perlis time blaja duluu

dimebag said...

ni lagi sedap dari laksa

Diana-k said...

wahhhh..kagum!!
heee...

areteam said...

cam sedap jerk nieh.. ble try resepi ko ni bro hehehe...

p/s: thanks bro lawat my blog ;-)

dimebag said...

hehehh nanati dalam blog ni aku akan update lagik pasal makanan

mattabak said...

buleh buko keda la pah nih....
abe ros lakse...

dimebag said...

abe ros laksa VS man laksa heheheeh