Sunday, January 18, 2009Photo Outing ...Kota Bharu
http://dimebag.fotopages.com


kami dengan tak sengaja terpanggil untuk photo outing di sekitar bandar kota bharu....cuaca pun baik dah tak hujan....pelagi mencanak ngan mymaden photographer (mat nikonian) yang mencadak nak try lens baru.....lepas satu satu tempat puas merayau kami berlegar legar kat pasar siti Khadijah....."ada, ada" kata mymaden.. pelagi kuar kamera start shoot smabil berjalan kami mula galak menekan shutter...sasaran kali nih orag tua ngan beca hahah. Aku suka ngan black nad white baru nampak impak gambar lebih 'kaw' tetambah plak ngan subjek orang tua.Ala ala mid 30's punya gambar..


pengayauh beca yang sedang menunggu pelanggan ; lokasi : KawasanLuarPasar Siti khadijah


Beca yang di tinggalkan; pengayauh berenti minum berbual2(komuniti pengayauh beca)

Aku sempat snap beberapa keping sebelum masuk ke dalam pasar siti khadijah...siap kena panjat lagi nak dapat kan shot yang aku mahu. Orang lalu lalang keliling pandang pandang kami...lantak lah janji aku dapat gambar yang aku nak..


peniaga di gerai buah di sekeliling Pasar siti KhadijahKami sempat gak masuk ke dalam pasar Siti lahdijah untuk meninjau peniaga peniaga sayur dan barang basah kat sini. Diaorang dah tak kisah kalau photographer masuk dah slalu sangat kena snap.
Aktiviti tawar menawar; aksi ini sempat di rakamkan oleh kami...sorry makcik...Mymaden dah naik angin ambik gambar tak sam pai sejam kami beredar dari Pasar Siti Khadijah...baru je nak simpan kamera , Mymaden panggil aku mengunjurkan dengan mulutnya menunjukkan orang tua sedang minta sedekah..alamak ada plak sasaran baru....dalam aku dok snap gambar pakcik minta sedekah nih aku terfikir yang macamana la anak dia bleh biar mak bapak diaorang jadi camni....alahai ke anak bangsa kita dah lupa akar umbi kita sendiri dari mana datang nya kita....tak tua ke kita?...aku beredar dengan persoalan yang masih dok berlegar dalam kepala..alahai anak bangsa kita.....


tidur mungkin kepenatan

Sedar dengan kehadiran penderma yang pemurah....bersyukur dengan rezeki Allah..


sebelum Pulang dapat lagik satu dua snap gelagat pakcik dok tengah tunggu orang...dia tak sedar khusyuk urut dagunya yang gatal barangkali....aku berjenan sangat dengan wrinkle kat muka dia.DIMEBAG : Aku kesian ngan terharu dengan air muka orang tua yang terpaksa minta sedekah..dan terbiar...mungkin ke diaorang takde anak, tapi jika ada, diman mereka?. Persoalannya mengapa kita tak sanggup amik mereka dan pelihra dengan kasih sayang sebagaimana apa yang mereka korbankan untuk kita...


0 comments: